Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Csónakos Pergető OB 2016 II. forduló - Beszámoló, eredmények

OB Kalocsa eredmények_ II. forduló

(kattints a linkre!)

OB 2016_összetett eredmények

 

 Kapitányi beszámoló:

Országos Csónakos Pergető Bajnokság

II. forduló

2016. július 24.

Duna, Kalocsa

 

A kérdőjelek fordulója. Az OB előtt egy héttel korábban megtartott 24 órás Folyóvízi Pergető Triatlon idejére mind a folyó, mind az időjárás gyökeresen megváltozott. A folyó gyűjtőterületén a felhőszakadás-szerű esőzésnek köszönhetően közel 3 méteres árhullám keletkezett. Ehhez jött a nyári kánikulában hirtelen beköszöntő esős-őszi időjárás 14 Celsius fokkal és majdnem 24 órás esővel. A természetnek e júliushoz nem méltó viselkedése az OB versenyzőiben pánikszerű „kérdésingert” hozott elő:
- Lesz-e verseny? Hol lesz verseny? Ha nem lesz verseny, mikor lesz az elhalasztott forduló megtartva? Vajon jó lesz-e a Duna vízállása a következő hétvégére?, stb. E kérdőjelek miatt, a szervezők három variánst állítottak fel a II. forduló idejére, ha:
1., a dunai vízállás lehetővé teszi a biztonságos horgászatot és a rendezést, akkor marad minden az év elején kiírtak szerint
2., a Dunai forduló rendezhetetlenné válik, megcseréljük a III. forduló helyszínével. Erről a lehetőségről azonnal tárgyalások kezdődtek a MOHOSZ Dinnyési Kirendeltségével, ahonnan rövid időn belül beleegyező válasz érkezett.
3., nem marad más, lesz egy legvégső lehetőség, egy elhalasztott forduló, ami szeptember 11-i dátumra esett volna, elég messze a mostani hétvégétől, hogy mindenki tudjon rá készülni.

Vártuk a 18-i vízállás előrejelzést a verseny idejére. Az előrejelzések szerint a hétvégére visszatér a nyár. A nevezők kör e-mailben megkapták az értesítést, hogy minden a kiírás szerint fog történni. A szervezők néhány versenyzővel együtt csütörtökön már a helyszínre érkeztek. Az időjárás kellemes, a Duna vízállása az előrejelzésnek megfelelően még magasan állt.
Fél tucat éve rendezünk versenyeket ezen a helyszínen és most olyanban volt részünk, mint még soha. Köszönhetően az év eleji vízkezelői váltásoknak, a Duna ezen szakasza a Tolna Megyei Horgász Szövetség al-haszon bérletébe került, így  halőri-és rendőri ellenőrzésben is volt részünk. Ez mutatja, hogy a szövetség odafigyel a rábízott vízterületre. Így szeretném megköszönni Gecse Lajos szövetségi elnöknek a segítségét és a Tolna Megyei Halászati felügyelőnek Renkecz Józsefnek a verseny gyors hivatalos ügyintézését.

A pénteki és szombati edzésnapok nagy és gyors apadás mellett, jó hangulatban, hatalmas titoktartás alatt és balesetmentesen zajlottak, hiszen a hétvégén összesen 35 csónak került a vízre, majd a verseny végén kisójázásra, valamint közel 40 autó mozgott a helyszínen.
Vasárnap, a versenynap hajnalán a kiírás szerint 4 órakor kezdődött a regisztráció, rajtszám húzás, reggeli, majd az eligazítás. Ezt követően a versenyzők csónakba szálltak és a rajtszám szerint mindenki elfoglalta a helyét a versenypályán, ami ez alkalommal 7 folyamkm hosszú volt. Elhelyezkedett a három mérlegelő csónak is, és 15 perces csúszással 5 óra 45-kor kezdetét vette a 6 órás forduló.

A verseny első két órájában a mérlegelő csónakokban –az egyik fedélzetén Polyák Csaba OVHB titkárral-, egypár termetesebb halat is sikerült mérlegelni, ezek főképp balinok és jászkeszegek voltak. Később, ahogy a nap a folyó fölé ért, a hőmérséklet drasztikusan emelkedni kezdett, úgy lettek a fogások is egyre véletlenszerűbbek. A háromnegyed 12-es lefújásra már mindenki épp jól kihorgászta magát.

A versenyzők sorra visszatértek a „Meszes Beach” homokos zátonyára, ami az apadásnak köszönhetően már több, mint két méterre szélesedett. A parton feltálalásra került az ebéd csülkös babgulyás, desszertnek háromféle rétes meggyes, szilvás és túrós képében. Míg a versenyzők az ebédjüket fogyasztották elkészült a kiértékelés.
Ezt követően megtörtént az eredményhirdetés, ahol a helyezettek átvették a kupákat és -ennek a fordulónak a szponzorától a Viza 2003 Kft. (Dragonfish.hu) képviselőjétől- Bíró Jánostól a nyeremény utalványokat.

A versenyzők egy nehéz, változatos, de élményekben gazdag hétvégén vannak túl. Mindenki becsületesen és tisztességesen helytállt mind a parton, mind a vízen, a halaknak sem esett bántódása a mérlegelésen kívül. A helyezéseket és a statisztikát a táblázatok bemutatják.

Találkozunk a III. fordulón, aminek a bázisa a MOHOSZ Velencei-tavi kirendeltsége.

                                                                                  Mészöly Sándor
                                                                                    szövetségi kapitány

Képes beszámoló:
http://www.halfogok.hu/fenykepek/2016.07.24.---csonakos-pergeto-ob---kalocsa/

 
 Képgaléria


halfogók


Levelezőlista
Statisztika

Online: 2
Összes: 1291330
Hónap: 4018
Nap: 169