Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Csónakos Pergető VB - 2017 - Konakovo, Oroszország - ITT A VÉGE!

Köszönjük Mindenkinek:
- aki figyelemmel követte az írásos és fényképes beszámolóinkat!
- a like-okat, hozzászólásokat, érdeklődést!
yessmiley


Bár már szeptember 3-a óta tudjuk a VB állását, de mi még tartozunk az utolsó beszámolóval a verseny végéről!

...és folytatjuk...
...fotók a versenyről, záró ceremóniáról, gáláról és a haza útról! 
372 fénykép!

http://www.halfogok.hu/fenykepek/2017.08.28-09.04.-pergeto-vb--konakovo--oroszorszag/2017. Csónakos Pergető Világ Bajnokság
Konakovo, Oroszország

A kezdetek

Amikor 2016-ban kiderült a VB helyszíne már tudtuk, hogy nem lesz egyszerű egyrészt a távolság, másrészt az EU-n kívüliség miatt is. Ezért a csapat már az év elején nekiült az edzés megszervezésére. Az edzés időpontját a VB előtti szokásos pályazáráshoz legközelebbi időpontban célozták meg, hogy a horgászati körülmények (időjárás, vízállás), minél jobban hasonlítsanak a verseny idejéhez.
Az utazást négy keréken képzeltük el, mivel ebben az évben a MOHOSZ komoly gépjármű flottával szerelkezett fel, így ezekből kaptunk volna autókat. A szállások közül próbáltunk minél kedvezőbb árut lefoglalni, ez sikerült is az interneten keresztül. Úgy gondoltuk, minden frankó, mint a frissen szűrt Arany Ászok. Megérkezett a hivatalos meghívólevél is, kezdtük intézni a vízumot, biztosításokat, autópapírokat.
És jött a „nem-egyszerűség”…!
Kiderült, hogy a MOHOSZ autóflotta nem léphet ki az EU-ból, így nyolcan nyolcvan felé kezdtünk kisbuszt keresni és kiderült, hogy az autókölcsönzők sem szívesen engedik ki Oroszországba a járműveiket. Az idő fogyott, a pánik nőtt, aztán a Fortuna Asszony kinyújtotta a kisujját és lett egy Opel Vivaro Long 9 személyes kisbuszunk 3 nappal az indulás előtt! Ezzel párhuzamosan a csónak bérlés is tisztázódni látszott. Hétfőn már csak a szerződést kellett lefordíttatni oroszra és startolhatott edzésre a csapat. 36 óra utazás után megérkeztek Konakovo-ba.
 


Az edzés

Rövid összefoglaló: a pálya megközelítőleg 75 km2 nagyságú, ez a Volgának egy duzzasztott szakasza. 2010-ben építették ide a Konakovo River Club központot, amint a neve is mutatja vízisportokhoz –sportokhoz kötődő (strandolás, vitorlázás, jetski, horgászat, quad, télen motoros szán), szabadidő-és üdülő központ. Ez most a világbajnokság központja.
A verseny célhalai: sügér, kősüllő, süllő, balin, csuka (30,35,45,45,50 cm mérethatárral). Az edzés alatt ezekben a mérethatárokban nagyon kevés halat sikerült fogni. L Velünk együtt öt ország volt edzeni. Az orosz válogatott ebben az évben a helyi versenyeken élen szereplő horgászokból áll.
A VB-re nevező 14 országból: az oroszok évek óta tudják a pályát, öt ország csapata volt edzeni , nyolc nemzet csapatai direktben vállalták a versenyzést. Természetesen nem tudjuk, kinek mekkora háttérsegítsége van/volt, így még érdekesebb lesz majd a verseny.
A versenyre bérelhető csónakok mind nagyon jól használhatóak. A szállásunk viszont az internetes ajánláshoz képest jelentősen alulmúlta magát minden viszonyban.
 

A tapasztalat

Bércsónakok: rendben. Szállás: másikat kell keresnünk. Utazás: másféleképpen megoldani.
Orosz nyelv nélkül nem lehet boldogulni: az edzésre a fiúkat elkísérő és segítő Varga Palit mindenféleképpen hoznunk kell a VB-re is (az orosz nyelv tudása és a kapcsolatai miatt is hathatósan tudja segíteni a csapat munkáját).
Hazaérve azonnal nekiálltunk ezen munkálkodni, másfél hetünk maradt az indulásig.

Az utazás – hétfő, kedd

Pénteken sikerült délelőtt az utazási keretet a MOHOSZ-ban felvenni, majd délután 5 órakor a válogatott ruháját is kézhez kaptuk és így minden készen állt a hétfői utazásra. Öten már az edzést is megjárt kisbusszal utazunk, hozzuk az összes csomagot, négyen pedig repülővel érkeznek Moszkvába és onnan taxival Konakovo-ba. A földi járat indulása hétfőn 10 órára tervezett. Természetesen ez a járgányunk karbantartása és a hosszú útra való felkészítése miatt délután fél négyre sikeredett. A légi különítmény kedden kora reggel szállt fel Ferihegyről. Így ők érkeztek előbb, mi 30 órás autóút után jutottunk el az új szállásunkra a Konakovo River Club-ba. A versenyközpontban a fiúk egy különálló faházban laknak a VB ideje alatt, mi pedig felszorultunk a főépület egyik szobájába.  

 

0. nap – szerda

Reggeli után irány a város, pénzváltás, majd meglátogattuk a helyi horgászboltosokat. Igyekeztünk kideríteni a helyi horgászok vásárlási szokásait, hogy mit vesznek, mit használnak az itteni ragadozó halak fogására. A vásárláskor is jól jött Pali orosz nyelvtudása és kereskedői készsége. Plusz újabb ismeretséget szereztünk, akitől kaptunk egy ígéretet és majd meglátjuk, hogy holnap beválik-e. Az információ ezen módon való beszerzését választották az olasz és román csapatok is. Menetrendszerűen megjelentek utánunk, reményeink szerint nekik csak a maradék jutott. Aztán visszatértünk a központba, a csapat készülődött a horgászatra, mi nekiálltunk a hivatalos dolgokat intézni. A bejelentkezéssel megkezdődött a világbajnokság első lépése.  14 nemzet horgászai küzdenek Konakovo-ban. Az első, rövid kapitányi meeting-en bemutatták a pályát, a tiltott helyeket, a fogható halakat és méreteit. Következett a bércsónakok számának kihúzása. Pali ismeretségének köszönhetően csak kettőt kellett húznunk, mert az edzésen bejáratott csónakot sikerült előre megbeszélnie. A csónakokról csak annyit, hogy a pályához illőek, nagy teljesítményű motorral szereltek és biztonságosak. Napközben a más nemzeteknek szánt ajándékokból előkészítettük csomagokat.
Köszönjük:
a Hímesudvar pincészetnek a borokat, Ottó bácsinak a villantókat, az EFTTEX-en díjat nyert Valentin Lures termékeket!
A vacsora ugyanúgy, mint a reggeli svédasztalos, amin az ismert fogások mellett megtalálhatóak a jellegzetes orosz ételek. A River Club, a központi épület, a faházak, a berendezés, az elrendezés, a díszítések, szobrok, képek, festmények, mázas csempék, a konyhai-fürdőszobai tárgyak bármely ország büszkesége lehetne. Egyedi mégis több stílusú művészi alkotások díszítik az egész létesítményt. A modern és a tradicionális építészet és művészet „keveredése” egy dinamikus látványos összhangot alkot.

 A folytatás:

1. edzésnap  –  csütörtök

Ez az a nap, amikor a csapatok felveszik a VB ritmusát. Ez Konokovo-ban most így néz ki: 6.00-tól 7.30-ig reggeli, 7.00-tól már el lehet foglalni a csónakokat, 8.00-ig lehet rendezkedni, megismerkedni a kísérővel, aki egyben a csónakvezető is (guide), egyeztetni vele a horgászni kívánt területeket. 8.00-tól kihajózás, majd horgászat délután 4 óráig. 4 órakor pontosan bent kell lenni a kikötőben, a késést büntetik. Kipakolás a csónakokból, majd a csapatok visszamennek a szállásra, 17.00-tól kapitányi értekezlet, 19.00-től vacsora, majd felkészülés a másnapi horgászatra.
A kapitányi meeting nagyon rövid volt a nyitóünnepség miatt.  A csónakok sorsolását követően pici megbeszélés után a versenyen résztvevő országok minden tagjának egy kis suvenir-ral kedveskedett a Konakovo River Club.
A délutáni-esti program szintén a megnyitó miatt kicsit átalakult. 18 órától ünnepélyes megnyitó zajlott, zászlós, táblás-himnuszos felvonulással, nyitóbeszédekkel, táncbemutatókkal. A végén állófogadással vendégelték meg a résztvevő országok csapatait.
Vacsora alatt természetesen a horgászatról esett szó, ahol a napi élmények megbeszélése zajlott a fiúk köz: a következő napi bejárandó területekről, különböző csalikról, módszerek kipróbálásáról. A csütörtöki edzésnap tapasztalata megegyezik a két héttel ezelőtti edzés eredményeivel – sajnos… Van hal mindenhol, de méreten aluliak. A három csapat közül állítólag Gégény Viktor –Bosánszky Péter páros fogott talán mérhető halat. Szappanos Zoltán– Sári György duónak nem sikerült fogni és ugyan így járt a Fürtös Attila – Sztahovits Péter kettős is. Bízunk benne, hogy Varga Pál, akit helybeli horgászok vittek ki a vízre tudott hasznos információt szerezni tőlük a halfajról, csalikról, módszerekről és a területről és ez segíti a pénteki edzésmunkát.
Érdekesség még, hogy az orosz válogatott csapata idén mind azokból a helyi horgászokból áll, akik az itt rendezett versenyeket megnyerték, majd jól szerepeltek rajta. Az is elgondolkodtató, hogy egyetlen ország sem szólt a halak méretkorlátozása miatt.
A pénteki edzésnapon a csütörtöki tapasztalatokat, reméljük kombinálni tudjuk Pali által hozott hasznos információkkal, ez a holnapi feladat.


2. edzésnap  –  péntek

A második edzésnap már az előző nap ritmusából adódóan szinte menetrendszerűen kezdődik. Hat óra pár perckor gyülekezünk az étteremben, ahol elfogyasztja mindenki a saját maga által összeállított reggelit, majd akinek jut felveszi a lunch-boxot, akinek nem jut az összeállít magának a kínálatból és irány a kikötő, pakolás a csónakokba. A 10-es csónakunk maradt, a Sztahovits-Fürtös páros tegnap már megismert vezetővel vág neki a víznek. A másik két csapatunk ugyanezt teszi rövid ismerkedés után az új csónakokkal, új vezetőkkel.
A tegnapi tapasztalatok és a Pali által hozott információk alapján keresik az érvényes méretű halakat. Ma már csak három fajta jöhet szóba, mert a sügér fogására értelmetlen időt pazarolni. A Varga Pali újra a helyi horgászokkal járja a vizet. Esetleges új helyszínek, új csalik, még több új információ megszerzése céljából.
16 órára beérkeztek a csapatok a kikötőbe: kipakolás, irány a szállás, közben pedig az élmények megbeszélése történik, ami folytatódik a szálláson és valószínűleg bele fog folyni az éjszakába is. A 17 órakor kezdődő kapitányi meeting-en a verseny első napjának lebonyolítása, csónakok húzása, indulási sorrend, nemzetközi zsűri összeállítása, majd a helyi csapatokhoz idegen országokból jött bíró besorsolása zajlik. Mivel Kazahsztán csapatai nem jöttek el a versenyre, így a résztvevő országok 13-ra fogytak. Sikerült kihúznunk a 13-as számot, így ha fiaink nem fognak halat, akkor a 13. helyen végzünk. Reméljük ez a veszély nem fenyeget bennünket.
Aztán jött egy kis szabályzat megbeszélés, értelmezés, a rajt folyamatát ismertette a bírók elnöke, majd sikerült Varga Palit „becsempésznünk” az egyik orosz hajóba bírónak. Talán lesznek hasznos információink. Aztán a román csapat vitája a rendezőkkel elhúzott még egy fél órát, ezért negyed nyolckor lett vége a kapitányi megbeszélésnek. Vacsoráztunk, majd a Szappanos-Sári, Bosánszky-Gégény duó elkezdte összerakni az első versenynapra a felszerelést, a radarokban ellenőrizni a már megjelölt pontokat, a térképeket átnézni, az esetleges lemaradt információkat még felrajzolni, pontosítani. Aztán jött egy kis egyeztetés, ami mint minden világverseny előtt szépen egy kis vitába fajult. Mint tudjuk a tanár úr, a bankár, a szállító és a vállalkozó más-más vérmérséklettel rendelkezik, ezért a megértés sem teljes, főképp így a versenydrukkal megspékelve.  Aztán nyugovóra tért a csapat, talán kipihenik magukat a versenyre.
A Volga, ezekkel a versenyszabályokkal nagyon nehéz víznek bizonyul és szinte csak a helyi versenycsapatoknak kedvez és mint tudós horgász barátunk kifejtette: ”a haltalanság kikezdi a jellemet”! Bízzunk benne, hogy ez a kis plusz adrenalin felébreszti fiainkban a versenyszellemet és holnap eredményesen horgásznak.


1. versenynap  –  szombat

Végre eljött ez  nap! Igazából mindenki erre készülődött, tartott tőle. Mint a kisgyerek a karácsonyi ajándékra – olyan izgalommal várta, vagy mint a fogorvosi váróteremben –essünk már túl rajta! Ahány ember annyiféleképpen írhatnánk ezt az érzést.
Aztán beindult a nap:  6 órakor reggeli, ahol egy kicsit minden ország versenyzői másképp viselkedtek. 7 órára költözködés a kikötőbe, rámolás a csónakokba, ismerkedés a bírókkal. Fél nyolckor kihajózás a dísztribün előtt, ahol a sorsolás szerint négy időpontban indították a versenyzőket. El kellett lépésben hajózniuk a parton a nekik szurkolók előtt és a bólyák közt áthaladva gázkar vízszintesre, ügyelve a 65 km/órás sebesség betartására. Végül irány az első horgász hely.
A Bosánszky-Gégény páros az első indulók között volt, a Szappanos-Sári duó az utolsó csoportból indult. Nagyon egyszerű a taktika mind a két csapatnál, a gyenge edzésnapok után kihúztuk a sügeret és kősüllőt a célhalak közül. Süllő, csuka, balin maradt és ezekből, amiből mindenféleképpen kell fognunk mérhető halakat. Mivel kevés biztos pont derült ki az edzésnapokon, így igazából megpróbálják a fiúk több helyről összeszedni a halakat.
A „titkos ügynökünk” bíráskodik az egyik orosz hajóban és talán kinyomoz valami helybéli furmányt, amit holnap fogunk tudni hasznosítani. A parton maradóknak marad a 8 órás várakozás és a bizonytalan találgatás. A verseny vége előtt fél órával már vártuk a fiainkat a díszstégen, ahol mint kifelé, úgy befelé is lépésben kell behajózniuk, és a bíróknak le kell adniuk a fogási lapokat. Bosyék érkeztek először és a három bemért haluknak nagyon örültünk. Megérkeztek Szapi-Gyurci csapat, de nem kellett nekik sem durcizniuk, mert fogtak ők is két méretes halat. Az edzéseredményekhez viszonyítva ez jónak tűnt.
Azt tudtuk, hogy valakiknek biztos elsül a keze a csapatok közül, de arra senki nem számított, hogy a lengyelek idén ilyen jó első napot produkálnak. A román csapat velünk egy időben edzett és egy helyi horgászt kértek fel vezetőnek és az egyik csapatuk, most az ő csónakjából horgászik. Az ő jó szereplésük így borítékolható volt. A házigazdák, akiknek a sikerei érdekében alkották ezeket a „gyönyörű” mérethatárokat, várakozáson alul szerepeltek. Szerencsétlenségünkre Pali által bíráskodott csónak horgászott rosszabbat, így nem jött be a furmány…
A hivatalos eredményeket mindenki láthatja a FIPSed facebook oldalán. A fogott halak miatt a kikötőben még egy kicsit jobb helyezésre gondoltunk.  Az országok közti ötödik helyezésből a második versenynap ugyanilyen stabil pecával –ha a halak is velünk vannak, jobb eredménnyel-, még bármi történhet!
Majd újra a napi ritmus, kapitányi meeting, következő napi csónakok húzása, bírók sorsolása az orosz csónakokba. Vacsora, megbeszélés, pihenő. És talán a versenyzőink megálmodják a nagy halakkal a holnapi randevú helyét!


 

2. versenynap  –  vasárnap

A tegnapi eredményekből adódóan ugyanaz a két páros versenyez ma is. Este a fiúk leegyeztették a mai napi versenytaktikát, így annyi izgalom marad, hogy vajon beválik-e. Ha nem, menet közben sikerül-e valami újat kitalálni. Reggel a szürkület miatt korainak tűnt az ébresztő, a nap helyén volt, csak egyre vastagodó szürke felhők takarták az eget. A hőmérséklet is csökkent pár fokot, így most ezzel az időjárás változással is számolniuk kell a csapatoknak.
Az időrend marad a tegnapihoz hasonlóan, viszont az indulási sorrend ma felcserélődik. Változás annyi történt még (mivel a házigazdák nagyon komoly filmforgatást végeznek, több csatorna stábja forgat párhuzamosan egyszerre), próbálták a bírák látványosabbá tenni a startot. Minden hajó kapott az országának megfelelő kis zászlót, ezt kellett lobogtatni induláskor, előtte pedig beolvasták a csapatok eddig elért eredményeit. Nálunk Szapiék a 2016-os év országos bajnokai, Bosyék az országos bajnokság második helyezettjeként valamint a 2016-os év világbajnokságának egyéni bronzérmeseiként kerültek bemutatásra.(Kicsi időutazás a régi Május 1-i felvonulásokra).
Szapiék elstartoltak a 8 órás csoportban, Bosyék az utolsó sorral. Indulástól számolva kezdődik a csapatok 8 órás versenyideje. Az időrend verseny végeztével ugyan olyan, mint tegnap, de annyi változással, hogy nem lesz a verseny után kapitányi megbeszélés. Az eredmények kitűzése után, ha nincs óvás, megkezdődik 7 órakor az esti ünnepélyes ereményhirdetés. A záró ceremóniát követően az ünnepi gála vacsorával zárul a X. Csónakos Pergető Világbajnokság.
De addig még 8 órát kell várnunk és várnunk és várnunk…


2. versenynap, a verseny vége  –  vasárnap

16 órára az indulástól függetlenül szinte minden csapat beérkezett. Egymás után adták le a bírók a fogási listákat. Megérkezetek Szapiék is, két mérhető halat sikerült fogniuk. Nem sokkal utánuk a második magyar csapat is közeledett a mólóhoz. Péter arcán látszó szomorú mosolyból már tudtuk, hogy ebben a fordulóban nem sikerült nekik mérhető halat fogniuk. A fiúk behajóztak a kikötőbe, mi meg a parton mentünk eléjük, segítettünk kipakolni és közben szomorúan és kíváncsian találgattuk, hogy vajon a többi országnak hogy sikerült ez a forduló. Erre még jó másfél órát kellett várnunk.
Mikor Barbara kitette a listákat a táblára rajtunk kívül a román csapat tagjai várták nagyon -nem hiába– hiszen, az eredményből lehetett tudni, hogy a 2017-es évnek ők a világbajnokai. A házigazdák aznap a harmadik helyen, az előző napi fordulót nyerő lengyelek az 5. helyen zártak. Nekünk a 10. hely jutott. Aztán egyre jobban kerekedett a szemem az eredményeket nézve! Sehogy nem tudtam megérteni, hogy milyen álmaik lehettek az előző nap nullázó amerikai és cseh csapatoknak, vagy a 10. helyen végzett franciáknak, hogy a második nap az előzőhöz képest parádés horgászatot mutassanak be. Olyannyira, hogy a franciák az 1., a csehek a  4. helyen végeztek. Sajnos ezen csapatok feltámadása borítékolta  a mi hátracsúszásunkat. így a ’17-es VB-t  a magyar csapat ugyanúgy a 7. zárta, mint tavaly.
Este következett a látványos eredményhirdetés.
Egyéniben a tökéletesen horgászó lengyel páros nyert, mind a két fordulón, a második helyen a románok csapata mind a két nap 2-2-est horgászva. Harmadik helyen az orosz páros 4-6-ost teljesítve.
Csapatban a román versenyzők mind a két nap alatt 2 és 9-es helyet horgászva lett világbajnok. A lengyelek az első napi 1-3-as helyezésüket a második nap lerontották 1-19-es helyezéssel. A házigazdák az első napi 5. helyezésükről felugrottak a dobogó 3. fokára.
Az ünneplés után következett a versenyzáró gála, ami méltó párja volt a záró ceremóniának és illett a River Club gazdag megjelenéséhez. Nem tartottunk ki a gála végéig, mert hajnal 4 órakor jött a taxi a légi különítményért és ráadásul két külön repülőtér volt a cél, hiszen Viktornak a héten kezdődő legyező VB miatt, már hónapokkal ezelőtt megvolt a repülőjegye. A földi különítményre pedig több, mint harminc órás autózás várt Budapestig.
Mint minden verseny, ez is tanulást és tapasztalatot hozott nekünk. Oroszország pedig hihetetlen fejlődésen megy át. A csapat szerencsésen megérkezett, Viktor pedig a legyes csapattal van Szlovákiában. Sikeres versenyzést kívánunk a „bogaras”-különítménynek és Monos Tibinek!
A pergetőknek pedig már két hetük sincs az OB harmadik fordulójához.
Találkozunk a Velencei-tónál!

                                                                                                                                    Mészöly Sándor
                                                                                                                                  szövetségi kapitány

 

 
 Képgaléria


halfogók


Levelezőlista
Statisztika

Online: 3
Összes: 1291333
Hónap: 4019
Nap: 167