Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


XV. Csónakos Pergető OB 4. forduló - beszámoló

A Pecatúrában az Csónakos Pergető OB 4. fordulója! :)
2 perc 40-től...


 

XV. Országos Csónakos Pergető Bajnokság
4. forduló
Pécsi-tó, Orfű
2017. október 8.


BESZÁMOLÓ

A bajnokság 4. fordulójának az ország déli részén Orfű község adott otthont. Az orfűi tólánc kialakításának terve még az 1960-as évek elején született meg. A terv fő célja a legbővizűbb mecseki karsztforrás, a Vízfő-forrás lehetőségeinek kihasználása, s ezzel egyidejűleg a tórendszerhez csatlakozó üdülőterületek létrehozása volt. A tavak árvízvédelmi célokat is szolgálnak. Az Orfűi-patakra felfűzve elsőként a 11 hektár területű Orfűi-tó készült el 1962-ben, ezt követte 1966-ban a 72 hektáron elhelyezkedő Pécsi-tó, majd a 28 hektáros Herman Ottó-tó. Utolsóként, 1970-ben a 10 hektáros Kovácsszénájai-tó készült el, amely már a szomszédos Kovácsszénája község területén fekszik. (Wikipédia)
A Pécsi-tó már kettő éve OB helyszínnek javasolt vízterület volt. A tavalyi évben a Rapala-bajnokság nagyon jó eredménnyel zajlott, így idén az Országos Bajnokság 4. fordulójának is a Pécsi-tó adott helyszínt. A tó a Horgászegyesületek Baranya Megyei Szövetségének (HEBMESZ) kezelésében van, így ezt a fordulót is ők rendezték. A szövetség nem bízta véletlenre a dolgot több, mint 7 mázsa csukát telepítettek két ütemben a verseny előtti időszakban.
Az időjárás jelző portálok jóslatainak ellenére –miszerint, szakadó esőnek kellett volna lennie-, a pénteki edzésnapon kellemes időben ismerkedhettek a versenyzők a helyszínnel. Ugyanez már szombatra nem volt mondható, hiszen egy időjárási front érkezett  majd 50 km/órás széllel. Délután három óra után partra szálló versenyzők törhették a fejüket, hogy az időjárás ilyen szintű változása, hogyan fogja befolyásolni a halak kapókedvét.
A szombat délutáni regisztráción a csapatok 95%-a megjelent, a jelenléti ív aláírása után kihúzták a sorszámokat, átvették a Czero Fishing Team ajándékát, aki a forduló támogatója.
A szombat délutáni regisztrációt kénytelenek voltunk bevezetni, hiszen a 41 induló csapattal, ha csapatonként csak 2 percet számolunk (ami ennél egyébként bőven több időt vesz igénybe
) vasárnap a versenynap reggelén 1 óra 22 percet kellene töltenünk és a mérlegelő naplók összerakása csak a sorszámok kihúzása után történhet meg, ami legalább további 15-20 percet igényel. Szombat délután ezen kívül megtörtént a versenybírók tájékoztatása.
Ezen a fordulón a Velencei tavi versenyhez hasonlóan a HEBMESZ hivatásos halőri állományából kerültek ki a mérlegelő csónakok személyzete és még az ügyvezető elnök Kapitány Zsolt is beszállt a csapatba. Két halőr pedig parti szolgálatot teljesített, hogy az országos bajnokságról szóló kiértesítést nem olvasó parti horgászokat megkérjék, hogy a verseny idején ne horgásszanak. Ezúton köszönjük a munkájukat!
A reggeli kemencés kenyérlángos elfogyasztása után a csapatok csónakba ültek. Megtörtént az eligazítás, miszerint a verseny a szabályzat szerint zajlik, a tónak nincs lezárt területe, tehát a völgyzáró gát is horgászható a verseny ideje alatt.  A technikai értekezleten jelen volt a MOHOSZ alelnöke, a HEBMESZ elnöke Bokor Károly is.
Az ötösével történt indítás után dudaszóra megkezdődött a negyedik forduló. A Pécsi-tó egy völgyzáró gátas vízterület, ami szinte egy katlan, ami úgy néz ki, hogy akusztikusan nagyon jól működhetne, de sajnos azt tapasztaltuk, hogy a dudaszó nem jutott el minden csapathoz. Mivel ágyúval nem rendelkezünk, a jelzőrakétát pedig nem mindenki látja, így a jövőben valószínű, időpontra fog indulni és zárulni a forduló, hiszen okos telefonja szinte mindenkinek van.
Mérlegelőként meglepődve tapasztaltuk, hogy a kezdés után 10 perccel volt olyan csapat, ahol már két csuka is várt a pontyzsákban. A vasárnapi napra az időjárás is megkegyelmezett a versenyzőknek, a szél öt és tíz km/órás mértékű volt felhőátvonulásokkal, majd a verseny vége előtt egy kis szemerkélő eső tarkította az időjárási palettát. Az biztos, hogy ez a változás a süllők kapó kedvét szinte lenullázta a csukákat viszont nem zavarta. A fogási statisztika is ezt támasztja alá. Harcsát nem sikerült a versenyen fogni, annak ellenére, hogy az edzésnapokon még 10 fölöttit is sikerült mérlegelni egy csapatnak. Pár balin és sügér került még terítékre a verseny lefújásáig.
Kettő órakor véget ért a 4. forduló. Míg a versenyzők a Kemencés étterem erősen beharangozott és annál gyengébben elkészült pince pörköltjét fogyasztotta, készült a verseny statisztika is. A horgásztanyára visszaérkező versenyzők ellenőrizhették az elkészült eredményeket, majd mivel nem volt reklamáció, negyed óra múlva Kapitány Zsolt ünnepélyes eredményhirdetést tartott . A dobogósok és a legnagyobb hal fogója átvették a kupákat és a nyeremény utalványokat, majd egy közös fotózással véget ért az OB 4. fordulója.
Összegzésül: a Pécsi-tóban egy nagyon jó ragadózó állománnyal rendelkező helyszínt ismerhettünk meg. Ha a szövetségnek sikerül az önkormányzattal közösen egy korszerű csónak lerakási helyet kialakítani, valószínűleg meg fog nőni az ide látogató pergető horgászok száma. A 4. forduló újra átrendezte az összetett eredmény állását. A dobogó első két helye szinte eldőltnek látszik, a harmadik helyért viszont nagy verseny alakult ki, a táblázat ezt mutatja. De a 2016-os végjátékból kiindulva egyetlen csapat sem dőlhet hátra kényelmesen, mert a mezőny nagy létszáma miatt egy peches nap minden sikert meghiúsíthat.
Találkozunk az 5. fordulón, Tiszafüreden!

                                                                                                                   Mészöly Sándor
                                                                                                                      szöv. kap.

 
 Képgaléria


halfogók


Levelezőlista
Statisztika

Online: 2
Összes: 1291327
Hónap: 4019
Nap: 169