Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


XV. CSPOB 3. forduló - Velencei-tó, beszámoló

XV. Országos Csónakos Pergető Bajnokság
3. forduló
Velencei-tó, Dinnyés, MOHOSZ-tanya
2017. szeptember 17.


BESZÁMOLÓ

Az idei bajnokságunk 3. fordulóján a Velencei-tavon találkozott a népes mezőny. 2016-ban meglepő módon a velencei-forduló volt a leghalasabb, így most kíváncsian vártuk, hogy idén is kegyeibe fogad-e bennünket a tó tündére. A megnövekedett mezőny létszámának megfelelően megnöveltük a tavalyi versenypályát. A kotrások vízinövénnyel tarkított területén és a MOHOSZ-kikötő előtti Nagy-tisztáson más-más horgásztechnikákkal kellett a ragadozó halakat lépre csalni. Akik csak olvassák a beszámolókat azoknak feltűnhet, hogy a Velencei-tavi pálya szinte mindig hasonló módon kerül kijelölésre. Ennek igazából az elektromos motorok, az akkumulátorok és a tó hajózási szabályai a behatárolói.
A péntek-szombati edzés és a vasárnapi hat órás versenyidő legalább kettő, de optimális esetben három akkumulátort igényelne, ha a tó távolabbi területeire terveznénk a versenypályát. A mezőnyben vannak olyan csapatok, akik már számtalanszor versenyeztek ezen a területen. Ha őket kérdeznénk, nagy valószínűséggel azt mondanák, hogy bár a terület szinte ugyanaz, de az időjárás és a vízállás miatt mégis szinte mindig más és más. A tavalyi normál vízálláshoz képest idén legalább negyven cm-rel alacsonyabb vízállás fogadta az OB résztvevőit. Ráadásul a hétvégére igencsak változékony időt jósolt minden fellelhető időjárás előrejelző portál. Ennek megfelelően a pénteki edzés egy borús-szeles I-es viharjelzés alatt zajlott, míg a szombati, napsütéses-rövidnadrágos időt hozott.
Edzés és regisztráció, sorshúzás után szombat késő délután-este a Kovács Tamás- Takács Kornél páros meglepte a résztvevőket egy szerb grill különleges vacsorával, a csapolt sörről pedig a Halfogók Baráti Köre Egyesület és Átol Péter gondoskodott.
Aztán éjszaka kaptunk egy kiadós „nyári záport” mennydörgéssel, villámlással, komoly mennyiségű esővel és lehűléssel. A villámlás és a dörgés a versenynap hajnalára megszűnt, de az eső nem. A reggelikor a viharjelzés II-ről I-re váltott, ez azért fontos, mert így a parttól ötszáz méterre még ki lehet hajózni, tehát a Nagy-tisztást is használhatjuk versenypályának. A rövid eligazítás alatt pedig ismertettük a versenyzőkkel, hogy ha az időjárás rosszra fordul és a viharjelzés II-re vált, akkor a nyílt vízterületeket a csónakoknak el kell hagyni, és a náddal szegélyezett területeknél egy újabb pályarészletet nyitunk ki, hogy  a terület nagysága a szabályzat szerint megfelelő legyen a versenyzéshez.
Mivel a versenyen majdnem a teljes halászati-őr létszám bíráskodott, így ez a plusz pályanyitás az ő helyismeretükkel könnyedén kivitelezhető. Ez egy időjárástól függő lehetséges opció volt, ezért ezen a területen nem edzhettek a csapatok, hogy, ha használnunk kell, akkor egyformán új legyen mindenkinek. Természetesen volt, a ki nem értette ennek a lépésnek a szükségességét, a végrehajtási módját pedig végképp nem. Aztán a félreértések tisztázása után a csendesülő esőben a csapatok kihajóztak a versenypályára és megkezdődött a 3. forduló.
Az időjárásról csak annyit, hogy a verseny idején mérséklődő eső később elállt. Kicsit szelesebbre váltott, ami leszárította vizes felszereléseket. A verseny végére újra kinyíltak az ég csatornái, hogy a lefújásig jól eláztassanak újra mindenkit. Aztán, mint mindennek, ennek a versenynek is vége lett.
Míg a versenyzők ebédeltek addig a négy fogási dosszié négy különböző módon elázott fogási lapjaiból készült a verseny statisztika, ami pozitív meglepetés volt. A szeszélyes időjárás és az alacsony vízállás ellenére a Velencei-tó tündére újra rámosolygott az OB mezőnyére, értékelte a kitartó és sportszerű horgászatukat és számos ragadozó hajlamú (152 db) gyermekét engedte megmérnünk. Kiemelkedő közülük 87 cm-es csuka, fogta: Berecki Kitti, 76 cm-es balin, fogta: Szegedi György és a verseny legnagyobb hala 92 cm-es harcsa, fogta: „ÉN” alias Sztahovits Péter. Az eredmények mindenki számára elérhetőek a MOHOSZ honlapján. A 3. forduló után még igazából semmi nem dőlt el, bár a mezőny jócskán átrendeződött. Gratulálunk a csapatoknak, a versenyzéshez és a kitartáshoz!
Következik a 4. forduló Orfűn a Pécsi-tavon, a HEBMESZ rendezésében (kettő hete 5,5 mázsa csukát telepítettek és ragadozó tilalom van!) és a Czero Fishing Team támogatásában.

Írta:
Mészöly Sándor

 
 Képgaléria


halfogók


Levelezőlista
Statisztika

Online: 5
Összes: 1280137
Hónap: 5394
Nap: 189