Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


XVI. Csónakos Pergető OB 2. forduló -Kulcs, Duna-folyam- Beszámoló

Csónakos Pergető Országos Bajnokság
2. forduló
2018. június 15.
Duna-folyam, Kulcs
A Colmic-Herakles támogatásával,
a Halfogók Baráti Köre Egyesület rendezésében

Az eddigi dunai fordulók helyszíne hét éven keresztül a kalocsai szakasz volt, az úgynevezett Meszesi-zátony központtal. Idén megszakadt ez a hagyomány, így a mostani helyszínünk a Közép-Duna partján fekvő Kulcs község lett. Szeretnénk megköszönni Kulcs község polgármesterének Jobb Gyulának a forduló megrendezéséhez nyújtott segítségét!
A hét elején áradás vonult le a Dunán, és a hét közepén kezdődő apadás a hét végére megfelelő vízállást és a horgászathoz jó időjárási és vízállási körülményeket ígért. Csütörtökön pontosan kijelölésre került a versenypálya alsó és felső pontja és a versenyből kizárt területek. Erről a kijelölésről a versenyzőknek térkép is készült, hogy vízre szállás előtt tanulmányozhassák.
A dunai helyszínen versenyzők két típusú horgászatot választhatnak: a Duna folyását kihasználva mozgó csónakból a part menti kövezés mellől illetve, a medertörésekről próbálják megfogni a ragadozó halakat, vagy pedig lekötött csónakból próbálják meghorgászni a jó fogást ígérő haltartó helyeket. Az idén nevezett 36 csapatnak, a 9 fkm jobb és bal partja összesen 18 kilométeres versenypálya szakaszt jelent.
Pénteken a csapatok 70 százaléka vallatta a kijelölt versenypályát. Míg a csapatok nagy része vízen tartózkodott, megtörtént a vasárnapi indulási sorrend kisorsolása az edzést befejező csapatok jelenlétében, így a térkép mellé az indulási sorrend is kifüggesztésre került. Mivel a horgászatot az edzésidő végén csak a versenypályán kellett befejezni, a „viszkető kezű” fiúk a pályán kívül horgászhattak tovább.
Szombaton, a második edzésnapon már a csapatok 95 százaléka gyakorolt a pályán. Az edzés eredményeiről természetesen ilyenkor senki nem nyilatkozik. Az előző hétvégén, a kalocsai szakaszon lebonyolított a VII. Folyóvízi Pergető Triatlon 2. fordulója összesen 349 mérlegelt hallal zárult, így a vízállási és időjárási hasonlóságok miatt, az OB fordulót is sok halas versenynek vártuk. A második edzésnapon fogott közel 30 kg-os harcsa is talán ezt támasztja alá.
A nyári időpont és a júliusi hőség miatt, a forduló nagyon korán kezdődött. Hajnali 4 órai kezdettel indult a nap, ahol először befejeztük az előző napról még hiányzó csapatok regisztrálását, majd hogy megspóroljuk a reggelire fordított időt, a csapatok szendvicsekből, gyümölcsből és üdítő italból álló uticsomagot kaptak. Pontban 5 órakor a kiírás és szabályzat szerint megtörtént a verseny indítása.
Ezen a fordulón a dunai szakaszon, HOFESZ állományban lévő hivatásos halőrök, a Halfogók Baráti Köre Egyesület tagjaival kiegészülve alkották a négy mérlegelő csónak személyzetét. Az ő feladatuk volt a halak mérlegelése és a versenyzők szabályzat szerinti horgászatának ellenőrzése. A mérlegelő csónakokon kívül, a rendezőség részéről volt még egy biztosító hajó kint a vízen.
Már a verseny korai szakaszában megérkeztek az első fogásokról a fényképek, ami aztán szinte egyenletesen folytatódott a verseny végéig. 11.30-kor megérkeztek az első mezőnyből indulók a partra, leadták a fogási lapot, a rajtszámos mellényt, csapat azonosító kártyákat. Majd az indulás ütemének megfelelően érkeztek be a csónakok és az utolsó versenyzők beérkeztével megkezdődött a forduló eredményének kiszámolása. Míg a kiértékelés zajlott, addig a versenyzők elfogyasztották az ebédjüket, ami steak csirkecomb filé petrezselymes krumplival vagy rizzsel, csalamádé vs. uborka és ami mindezt megkoronázta az egy hideg, finom gyümölcspohár.
Egy órakor megtörtént az eredményhirdetés. A verseny rövid statisztikai eredménye: 36 csapatból, csak kettőnek nem sikerült értékelhető halat fogni. A 34 csapat összes fogása 262 db megfogott, mérlegelt, majd visszaengedett ragadozó hal volt. Köztük a legnagyobb, egy 82 cm-es süllő Karsai Richárd zsákmánya volt. A kupákat Nagy Attila HOFESZ elnök és Jobb Gyula Kulcs polgármestere adta át a helyezetteknek.
Köszönettel tartozunk a dunaújvárosi vizirendészeti örsnek az edzésnapi és versenynapi biztosításért, a kulcsi polgárőröknek az egész hétvégén végzett munkájukért, valamint köszönjük a kulcsi hajóállomás és vendégház dolgozóinak is a segítségüket a verseny lebonyolításában.
Találkozunk a 3. fordulón, a Velencei-tavon, az agárdi MOHOSZ tanyán!

 

                                                                                                                                         Mészöly Sándor
Képgaléria:
http://www.halfogok.hu/fenykepek/2018.07.15.---xvi.-csonakos-pergeto-ob-2.fordulo---kulcs--duna-folyam/

A verseny a Pecatúrában!
(32. rész, az első bejátszás)
Dunaújvárosi Hírportál:

https://www.duol.hu/kozelet/helyi-kozelet/jol-sikerult-a-masodik-pergetoverseny-is-kulcson-2364026/
 

 
 Képgaléria


halfogók


Levelezőlista
Statisztika

Online: 6
Összes: 1280123
Hónap: 5384
Nap: 192